Svensk uppstickare gör avtryck på Internet of things-marknaden

Textstorlek

Skriv ut

Svensk uppstickare gör avtryck på Internet of things-marknaden

IT & Media

Ewa Home är familjeföretaget och den svenska uppstickaren som redan har gjort avtryck på den heta Internet of things-marknaden. Företaget har tagit fram marknadens enklaste Smartplug som gör att man via Wi-Fi kan sköta hemmet från mobilen.

Fakta

Ewa Solutions AB grundades år 2013 av Magdalena Gräff och Stefan Gräff. Bolaget lanserar sin första produkt - Smartplug - den 3 november 2014. Ewa Solutions är finansierat med eget kapital.

De har redan, av amerikanska NewsWatch, blivit uppmärksammade som ett av de mest intressanta företagen bland 1500 andra. Ewa Home lanserar nu i Europa, och senare även i USA.

Internet of things - den tredje stora internetvågen
Internet of things - det vill säga när man med hjälp av en teknisk enhet, till exempel ett aktivitetsarmband eller en Smartplug, kopplar ihop människan eller hennes handlingar med en dator - har blivit en het trend, och man spår den ännu hetare inom de närmaste tio åren. Man pratar om den tredje internetvågen. Först, på 90-talet, kopplade en miljard användare upp sig till internet, mestadels via stationära datorer. Sen kom den andra vågen - på 2000-talet, då ungefär 2 miljarder människor dagligen kopplar upp sig via mobila enheter. Nu spår man att den tredje vågen - Internet of things-vågen - kommer innebära att minst 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade inom de närmaste tio åren.

Idén kom från farmor
Idén med Ewa Homes Smartplug är att man ska kunna sätta upp sitt Smarthome utan att använda sig av svår teknik, tjocka manualer eller betala en förmögenhet. Man kan se när barnen kommer hem från skolan och startar sitt Playstation eller när mormor sätter på kaffekokaren varje morgon. Med Ewa Homes Smartplug får man ett personligt Smarthome där man själv bestämmer hur och när man vill få notifikationer till sin iPhone eller android.

– Idén kom för 4 års sedan när jag letade efter ett system som kunde hjälpa mig hålla koll på att min farmor, 95 år, klarade sig själv hemma. Jag ville veta om hon hade gjort sitt kaffe på morgonen, för då visste jag att hon var uppe och åt frukost och mådde bra. Jag var ute efter enkel lösning som bara funkade utan några större tekniska svårigheter. Jag letade men hittade inget bra. Allt var så dyrt och tekniskt krångligt så vi bestämde oss för att utveckla vårt eget system. Nu, fyra år senare, kan vi äntligen presentera något som vi själva tycker är marknadens smartaste och mest prisvärda Smartplug, säger Magdalena Gräff, medgrundare av Ewa Home.

Ewa Home grundades 2013 och sedan dess har man tagit fram Smartplugen, som är klar för leverans i början av februari, samt utvecklat appar för iPhone och Android för att man enkelt ska kunna styra hemmet därifrån, med bara några enkla knapptryck.

Uppmärksammade av amerikanska News Watch
Ewa Homes Smartplug har redan blivit uppmärksammad och klassad som en framgångsrik produkt på marknaden. På IFA 2014, en världsledande techmässa där 1500 företag medverkade, var Ewa Solutions ett av de fem bolagen som NewsWatch Television utsåg till de mest intressanta. Se video här: http://vimeo.com/109506315

Så här fungerar Ewa Homes Smartplug:
Man kopplar in Smartplug’en i ett eluttag, kopplar upp sig till Wi-Fi, laddar ner appen, följer instruktionerna och sedan är det klart. Via appen kan man sätta på och stänga av sina elektriska prylar, dimma lampor och ställa in så att man får notifikationer till mobilen när apparater startar eller stängs av. Man kan till exempel få en notifikation om frysen skulle stängas av eller om man skulle råka glömma strykjärnet påslaget.

Läs mer:
www.ewahome.com

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord