Textstorlek

Skriv ut

SVTs Eva Hamilton utsedd till årets ledare 2009

Profiler

På kvällen den 3 november offentliggjordes Årets Ledare 2009. Sveriges Televisions vd Eva Hamilton tog emot den prestigefyllda utmärkelsen på Grand Hôtel i Stockholm.

Årets Ledare är ett av Sveriges mest prestigefyllda utmärkelse inom management och ledarskap och har delats ut sedan 1984. Syftet är att uppmärksamma positiva förebilder inom svenskt närings- och organisationsliv, i en tid präglad av snabba förändringar. Bakom utmärkelsen står tidningen Affärsvärlden, Catella och Korn/Ferry International.

-    Jag är oerhört glad, givetvis för min egen skull, men ännu mer för SVT:s. Ofta får jag frågan om det inte är svårt att vara chef för denna typ av företag. Men att varje dag samarbeta med engagerade och hängivna medarbetare som vill något, som är beredda att ge allt, är enbart inspirerande, säger Eva Hamilton.

Lång journalistisk bakgrund
Eva Hamilton är vd på SVT sedan november 2006 och har en lång journalistisk bakgrund. Efter att ha arbetat som skrivande journalist på bland annat Svenska Dagbladet och Dagens Industri anställdes hon 1989 på Rapport som ekonomireporter. Efter några år som tv-reporter debuterade hon som programledare för Rapports 19.30-sändning.

Under tre år (1993-96) var hon även SVT:s korrespondent i Bryssel. Hon har också varit inrikeschef på Aktuellt mellan 1999-2000 och sedan chef för SVT Nyheter & Samhälle. År 2004 blev hon enhetschef på dåvarande SVT Fiktion (drama, underhållning samt program för barn och unga). Där var hon verksam tills hon utnämndes till vd.

Juryns motivering löd: ”Genom ett personligt, engagerat och tydligt ledarskap har pristagaren enat, förnyat och effektiviserat en organisation som har en komplex målbild och som är utsatt för ett hårt omvandlingstryck.”

Urvalskriterierna för Årets Ledare
Det ska vara en person som kan tjäna som föredöme och ledare i en tid präglad av snabba förändringar. Det får gärna vara en person vars insatser ännu inte uppmärksam¬mats offentligt. Det kan vara en ledare inom näringslivet, kanske en av dem som klarat sin organisation genom den senaste turbulensen bättre än andra. Det kan också mycket väl vara en ledare som gjort sin insats inom utbildning eller kulturliv, eller som rep¬resen¬terar förnyelse inom någon av de nya branscherna.

Tidigare pristagare
Den första pristagaren var Agas vd Marcus Storch. Sedan starten har många framträdande svenska ledare tagit emot utmärkelsen – ofta innan de uppmärksammats mer offentligt. Bland tidigare pristagare finns Carin Götblad, länspolismästare (2008), Lars Renström, vd Alfa Laval (2007), Gunnar Asp, ComHem (2006), Ola Rollén, Hexagon (2005), Fredrik Cappelen, Nobia (2004), Lars-Johan Jarnheimer, Tele2 (2003), Staffan Jufors, Volvo Penta (2002), Ingrid Dahlberg, Dramaten (2001), Carl-Henric Svanberg, Assa Abloy (1998), Salvatore Grimaldi, Monark (1997), Christina Jutterström, Dagens Nyheter (1991), Stefan Persson, H&M (1988).

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord