Ung mangatecknare startade eget förlag

Fotograf: Charlie Darrell

Textstorlek

Skriv ut

Ung mangatecknare startade eget förlag

Profiler

Många unga drömmer om att driva sitt eget företag och några tar också steget fullt ut och förverkligar sin dröm. Att starta eget är lättare än man tror även om det är mycket regler, dubbeljobb men känslan när man lyckas är fantastisk säger Elise Rosberg, 22 år som är serietecknare och illustratör som nyligen också startat mangaförlaget Wasabi Press.

Hon menar att trots att det också är jobbigt ibland så är fördelarna med att ha eget företag att det man gör blir mer personligt och att hon hela tiden blir rörd över hur mycket hjälp som hon får från människor runt omkring sig.

- Man får ganska lite hjälp i form av pengar, men i mitt fall när jag har sökt mycket annonsörer har jag fått ett stort gensvar och mycket hjälp. Flera har velat bidra med pengar bara för att stöda det jag gör, säger Elise entusiastiskt.

Elise är också glad över at hon fått så mycket uppmärksamhet som ung företagare och hon har exempelvis varit i tidningen hela fem gånger på fyra månader.

- Det förväntas inte att man lyckas med så mycket i min ålder. Det är en chans att bevisa vad man går för! Jag har fått kontakter och jobb genom dessa tidningsreportagen, fortsätter hon.

Finns det några nackdelar med att ha eget?
- Nackdelarna med att ha eget är nog ensamheten. Jag får mycket hjälp av många mer erfarna än mig, men jag är till slut ensam i hela arbetet. Om något går fel så är det oftast mitt fel. Ansvaret är stort. Stressen är också hög - innan en deadline jobbar jag hela dagen från det att jag vaknar till det att jag går och lägger mig, endast med paus för att äta mat. Man får också sitta mycket hemma, och göra många saker man inte vill göra. Detta beror självklart på vad för slags företag du har, dock!

Hennes företag och det hon gör är i princip hennes hobby. Hon gillar att sätta ihop böcker, hon gillar att skriva och hon gillar att rita. Hon tycker även om när människor tackar henne och hon for uppmärksamhet och hon blir stolt och glad när hon känner stödet från ”manga-sverige” för då ser hon verkligen hur starkt deras nätverk och deras gemenskap är.

Många unga har idéer som de inte vågar förverkliga hur kommer det sig att just du vågade förverkliga din idé?
- Anledningen till att varför jag vågade starta detta är framför allt för den peppen som jag fick från mina vänner. Inom "manga-världen" förstår alla varandra ganska väl, och vi är överens om att det behövs mer manga i Sverige. Jag kände att jag hade erfarenheten att kunna göra detta. Jag har vunnit mangatävlingar, jag är mangatecknare, jag har varit i Japan och upplevt manga där, jag har stöd från vänner som har företag och framför allt är jag en stor mangaläsare. Om man har ett företag måste man själv också gilla det man gör, såklart. Jag gör bara sådant som jag vet att jag också hade gillat om någon annan gjorde, tillägger Elise med eftertryck.

Hur peppar du dig själv en dag när du känner "det går inte"?
- Jag tänker "vad händer om jag inte gör detta?" och eftersom jag inte vill ha de konsekvenserna, så gör jag det ändå. Om det inte går trots att jag försöker, så muntrar jag upp mig med att jag i alla fall har försökt! Det är många som inte ens vågar - jag vågade i alla fall!

Har du gjort något misstag du vill dela med dig som andra kan lära sig av och undvika?
- Ibland kan man tro att man vet något, så som moms eller skatter eller liknande, men sedan har man ändå fått fel uppfattning någonstans. Dubbelkolla alltid så att du vet, och fråga dina kontakter en extra gång. Var alltid beredd på att du kan ha uppfattat något fel, och försök att lösa det istället för att vara ledsen över att du gjorde fel, säger Elise.

Hon vill gärna uppmuntra andra unga att det går att starta eget. Enligt henne gäller det bara att tänka noga innan man slänger sig in i något.

- Men det är verkligen möjligt att göra precis vad man vill avslutar Elise.

Elise Rosbergs sex bästa tips för dig funderar på att starta eget
  1. Finns det ett behov av det jag vill göra, utanför min vänskapskrets?
  2. Kan mitt företag bli större i framtiden?
  3. Vad är mina mål med företaget? Är jag redo att offra den mesta av min tid för detta?
  4. Våga satsa. Strategier och arbetsplaner är bra, men ibland gäller det bara att göra det. Go for it!
  5. Gör det viktigaste först, inte det som är roligast. Ibland måste man göra det viktiga för att få lov att göra det roliga.
  6. Se till att ta pauser kontinuerligt. Handla mat när du måste och var försiktig med vikten om du inte hinner träna. Sov när du behöver. Titta på TV när du behöver. Det är minst lika viktigt.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord