Vad mammor kan lära entreprenörer om entreprenörskap

Textstorlek

Skriv ut

Vad mammor kan lära entreprenörer om entreprenörskap

Tips & Råd

Sommaren förknippar man med semester. Semester är dock en del av företagande som är ganska förhandlingsbar, och vi entreprenörer tenderar att förhandla bort den - för "att göra listan" tar aldrig slut. Alla företagare anpassar sig efter detta och som buffert har man sig själv och sin tid. Om du som mamma skulle använda samma strategi som företagare, skulle de snabbt duka under.

När jag startade mitt första företag hade jag inte så mycket mer än min tid, ork och vilja. Pengar var det ont om då det var lågkonjunktur i Stockholm. Att jobba hårt var den fördel jag hade, och under de första två åren var jag nog inte ledig längre tider än maximalt någon helg då och då. Två somrar utan ledighet passerade, för att dryga ut kassan tog jag extrajobb som diskare under sommaren, parallellt med att jag drev mitt företag. Att jobba med sitt företag på sommaren kräver oftast mycket mer av dig. Det är svårare att driva projekt och sälja är svårt när folk inte alltid är på plats. Allt annat lika bränner du mycket mer energi, för samma hög med pengar.

Det mammor vet, är att om bäbisen sover, måste du som mamma sova också, oavsett vad klockan är. Så bör du som entreprenör agera också När ekonomin sover, som på sommaren, bör du som företagare också vila. Du behöver kanske inte vilan men alla behöver reflektera över av de lärt sig, situationen man är i och hur framtiden skall se ut.

Konfucius har sagt:
“By three methods we may learn wisdom: First, by reflection, which is noblest; Second, by imitation, which is easiest; and third, by experience, which is the bitterest.”

Mitt pris var inte trötthet även om det slet på mig. Mitt pris var att jag aldrig hann reflektera över mig och företaget. Mitt företag sysslade med mobilt innehåll, redan för 10-12 år sedan. Mitt fokus på detta gjorde jag att jag missade ett annat viktig händelse, Google och sök. Jag tappade två år innan jag bytade inrikting på min verksamhet och liv för jag stannade aldrig upp och funderade över mig själv, branschen och andra trender.

Så, låt inte din tid i sommar vara en buffert i ditt företag. Se till att du får får tid till reflektion och fundera över andra saker än bara genomförande!


Denna artikel är skriven av Christian Rudolf. I vanliga fall skriver Christian om företagande på disruptive. Dels för att skriva är ett bra sätt att reflektera över kunskapen man skaffar men också för att när man berättar historier, på ett bra sätt, kan andra lära sig av mina misstag och nå sina mål fortare och enklare.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord