Välj rätt bank

Textstorlek

Skriv ut

Välj rätt bank

Ekonomi & Bokföring

Vilken bank som är rätt för dig beror på din ekonomiska situation och vad du har för krav på din bank samt vilka tjänster du söker.

Vill du låna pengar direkt bör du leta efter den bank som ger dig lån med lägst ränta och i övrigt bäst villkor. Om du till exempel söker en bank som erbjuder tjänster som lönekonton eller liknande kan du välja vilken storbank som helst medan mindre banker ofta har andra fördelar.

Har du pengar du vill spara på ett konto är räntan viktig. Storbanker har i princip alltid mycket låg ränta på sina sparkonton. Är du kund hos en större bank och tycker att räntan är för låg kan du antingen försöka förhandla med banken, öppna ett sparkonto i en annan bank eller helt enkelt byta.

Byta bank
Under 2000-talet så har antalet svenskar som bytt bank ökat och den senaste undersökningen visar att över 30 procent har bytt bank. Nästan lika många procent har dessutom funderat på att byta bank men ännu inte gjort det. Enligt en undersökning från SIFO/FICO uppger 39 procent att orsaken att de inte redan bytt är att det verkar komplicerat och tidskrävande. Svenska Bankföreningen har utarbetat gemensamma rutiner tillsammans med sina medlemsbanker för att underlätta för den som vill flytta över alla eller delar av sina tjänster till en annan bank

När du väljer eller byter bank måste du först tänka igenom vad det är du har för krav. Tycker du om personlig service bör du välja en bank som har ett kontor som är tillgängligt för dig. Är det inte viktigt med personlig service är en bank med bra onlinetjänster och en bra internetbank ett bra val. Med internetbanken bör det vara enkelt att betala räkningar och göra överföringar, även internationella överföringar om du gillar att resa.

Handlar du med aktier eller investerar i fonder bör det även gå att göra detta online på ett enkelt sätt. Vissa banker är mer inriktade på detta än andra. Om det främst är ett lönekonto och ett sparkonto du är ute efter bör du titta på saker som vilka kort bankerna erbjuder och vilka avgifter dessa kort har. När du jämför banker är internet till stor hjälp, det finns många jämförelsesajter som tar upp all den information som du kan tänkas behöva.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord